Search
  • Miklós Berczi

Állkapocsízületi diszfunkciók terápiája

Updated: Sep 23, 2020


Miért fáj az állkapocsízületem?


Egyes betegségek (szisztémás autoimmun betegségek), rossz szokások (pl.: hanyag tartás, mozgás szegény életmód, dohányzás, bruxizmus, körömrágás, szájrágás, clenching) és adottságok (hipermobilitás, fejlődési rendellenességek, rövid nyelvfék) hajlamosíthatnak állkapocsízületi diszfunkciókra. Modern társadalmunk pszichológiai tényezőit szintén figyelembe kell vennünk, ugyanis a depresszió, szorongás vagy a stressz, komoly szerepet játszik a patológiai folyamatok kialakulásában.


Bizonyos beavatkozások szintén elindíthatnak egy állkapocsízülettel kapcsolatos problémát, fájdalmat. Gyakran találkozunk fogászati beavatkozás után például szájzárral, de egy baleset következtében kialakult ostorcsapás sérülés is kihathat a rágóízületre.


Az állkapocsízületi fájdalom egyik elsődleges oka az előrehelyezett fejtartás. Ebben a helyzetben ugyanis a nyak izmai, az állkapcsot hátrahúzzák és az ízületen belül túlzott nyomás keletkezik. Ez károsíthatja az ízületet borító porcfelszínt, megváltoztatja a fogak érintkezésé és túlterheli a rágóizmokat. Ennek következtében fájdalmas izomcsomók alakulnak ki a rágóizmokban, az ízületben kattogás, recsegés, mozgásbeszűkülés és fájdalom alakul ki.


A gerincet egy optimális helyzetbe kell hozni, hogy tehermentesítsük a rágóízületet és a kívánt hatást hamarabb elérjük. A protrakciós fejtartás ugyanis az állkapcsunkat az izmok és fascia láncok húzása miatt hátrébb helyezi, az izmok egyensúlya megbomlik, következményesen a környező régiókban zavar, vagy fájdalom alakulhat ki. A szervezet sokáig képes kompenzálni egy ízület rossz működését, ezért gyakran a probléma gyökerétől távol is találunk valamilyen statikai, vagy funkcióbeli elváltozást és a panaszok néha csak évtizedek múlva jelentkezhetnek.


Mit tegyek, hogy ne fájjon az állkapocsízületem?


Az első feladat mindig a testtartás korrekciója majd az állkapocsízület harmonikus mozgásainak helyreállítása, a görcsös, túlterhelt izmok lazítása. Az állkapocsízületi komplex terápia segít a fájdalom megszüntetésében. A cél érdekében több technikát alkalmazunk. Passzív technikákkal lazítjuk a görcsöket a nyak és vállöv környékén valamint a rágóizmokban a szájon kívül és belül is. Aktív feladatokkal javítjuk a motoros funkciót, tökéletesítjük az állkapocs, a gerinc és a nyelv mozgásait is, ugyanis a tökéletes funkció elengedhetetlen feltétele a jó nyelvpozíció és működés.


Mi az oka az állkapocs fájdalmamnak?


Az állkapocsízület és az orofaciális fájdalom (fej, nyak és arc fájdalma) kialakulásért felelős okok a következők lehetnek:


- fogászati okok – hosszan tartó fogászati kezelés, fogpótlás, foghúzás stb.

- trauma

- pszichés faktorok – stressz, pánikbetegség, szorongás, depresszió

- parafunkciók – bruxizmus, clenching

- sikertelen fogszabályzás

- rossz testtartás


Mit tehetek, hogy fájdalom mentes legyen az állkapcsom?


Az állkapocsízületi komplex terápiával garantáltan megszűnnek panaszai.

Ahhoz, hogy mielőbb megszabaduljon a fájdalomtól, az ízület körüli diszkomfort érzéstől és a kattogástól, manuálterápiás fogásokkal és lágyrésztechnikákkal kombinált speciális gyógytornára van szüksége.

Egyre elterjedtebb a fogászati beavatkozások kombinálása fizioterápiás eljárásokkal, legyen az fogszabályzás vagy fog helyreállítás. A terápiának köszönhetően nagyobb eséllyel lesz tartós a korrekció és kisebb az esély a visszaromlásra. A terápiát egyes esetekben harapásemelő sínnel egészítjük ki. Éjszakai bruxizmus esetén az ízület tehermentesítéséhez, és a fogak védelme érdekében elengedhetetlen a sín használata.


Milyen esetben segíthet az állkapocsízületi terápia?


- állkapocskattogás, recsegés

- szájzár

- állkapocs ficama (hipermobilitás)

- fájdalmas harapás, ismeretlen eredetű fogfájás, fogérzékenység

- fogcsikorgatás, gyakori fogszorítás

- fejfájás, migrén, arc fájdalma

- nyakfájás

- fülzúgás, fülcsengés, füldugulás, fülpattogás, fülfájás

- szem mögötti fájdalom, látászavar


#tmi

30 views0 comments