Kezelések

Rugalmasság

A kezelések során az eddig elsajátított technikák kombinációit használom, mindig az aktuális problémának megfelelően. A test és lélek egészét figyelembe vesszük arra törekedve, hogy visszaállítsuk az ízületek fájdalommentes, harmonikus mozgását. Részletes anamnézist veszek fel, célzott teszteket végzek, amikkel igazolni tudjuk a kezelések pozitív hatását. A változást fotó és videódokumentációval követjük. Minden esetben személyre szabott kezelési tervet alakítunk ki, figyelembe véve a páciens igényeit.

 

Szakterületeim

  • Nyaki, háti, ágyéki gerincproblémák kezelése Mckenzie módszerrel

  • Porckorongsérv megelőzése, kezelése

  • Ülőmunka következtében kialakult gerincproblémák kezelése

  • Szájzár, fájdalmas harapás, ismeretlen eredetű fogfájás, migrénes fejfájás, fülzúgás kezelése állkapocsízületi terápiával

  • Befagyott váll

  • Egyéb vállproblémák (rotátorköpeny szindróma, impingement szindróma)

  • Teniszkönyök, golfkönyök

  • Csípő és térd fájdalom

  • Csípő, térd és vállprotézis utáni rehabilitáció

  • Talpfájdalom és "sarok sarkantyú"

 

Alkalmazott terápiák

8 év tapasztalat

Physiotherapy
 

FDM Typaldos módszer

Biztosan találkozott már a fascia kifejezéssel. Latin eredetű szó, jelentése kötés, amiből következtetni lehet a funkciójára. Legjobban egy kötőszövetes pókhálóhártyára hasonlít, aminek van felületes, középső és mély rétege. Leggyakrabban az izommal hozzák kapcsolatba, de a fascia mindenhol megtalálható testünkben, a belső szerveket és idegeket is körülveszi, támasztja, segít a helyes mozgásláncok kialakulásában, védelmet nyújt és kapcsolatot teremt a különböző szövetek és szervek között. Ha a fascia hálózatot valahol sérülés éri, fájdalom és mozgáskorlátozottság alakulhat ki a környező területen. Stephen Typaldos a fascia láncokban kialakult sérülések törvényszerűségeire alakított ki egy módszert, aminek segítségével drámaian gyors javulást, fájdalom csökkenést és mozgásterjedelem növekedést érhetünk el. A Typaldos-módszer javarészt lágyrésztechnikákat használ a fascia strukturális sérüléseinek helyreállítására. Mély kötőszöveti masszázsnak is nevezhetjük, melynek pozitív hatását már egy kezelés után érezheti.

 

Állkapocsízületi terápia

Az állkapocs fájdalom a népesség 60%-ánál előfordulhat. A fájdalom az ízületben, a fülben de attól távol is kialakulhat fejfájás vagy fogfájás formájában. Gyakran találkozunk fülzúgós páciensekkel, ahol a háttérben egy mozgásában korlátozott ízületet találunk és túlterhelt izmokat. A mozgáskorlátozottság és a fájdalom megszüntetésében kínál megoldást az állkapocsízületi terápia. Általában már egy kezelés segít a panaszok enyhítésében. Átlagosan heti 1-2 alkalom segít Önnek megszabadulni a kellemetlen tünetektől. A teljes tünetmentesség eléréséhez szükséges idő egyénfüggő, de általában 2-3 hónap alatt teljesen megszűnnek panaszai. Bővebben blog bejegyzésemben olvashatnak az állkapocsízületi terápiáról.

 

Kinesio taping

Biztosan találkozott már azokkal a színes szalagokkal amiket sportolókon lehet látni. Ezt a rugalmas pamut alapú, nyújtható tapaszt a japán Kenso Kase fejlesztette ki. Azt tapasztalta, hogy ha az adott fájdalomra, vagy izomgyengeségre megfelelő irányban és előfeszítéssel ragasztja fel a kinesio tapaszt, tehermentesíteni tudja az adott területet és elő tudja segíteni a szervezet öngyógyító folyamatát. A módszer kiegészítő terápiaként kiválóan alkalmas arra, hogy a gyógytorna során végzett gyakorlatokat a legnagyobb hatékonysággal végezze. A tapasz lehet izom funkciót segítő (facilitálni tudjuk fele az amnéziás izmokat), de lazító funkciót is be tud tölteni. A keringés javításban is segíthet, ha egy trauma után ödéma vagy véraláfutás keletkezik. Instabilitás esetén olyan rögzítést tudunk biztosítani a tapasszal, ami nem merevíti el teljesen az ízületet.

 

Mckenzie módszer

A Mckenzie módszert az Új-Zélandi Robin Mckenzie fejlesztette ki. Elsősorban a gerinc eredetű problémák kezelésére használják, de kiválóan alkalmazható a végtag panaszok esetén is. Minden esetben egy részletekre kiterjedő anamnézis felvételt végzünk, majd megvizsgáljuk a mozgásokat. Egyértelműen teszteljük mi az ami provokálja a tüneteket és mi az amivel csökkenteni tudjuk a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. A javulást tesztekkel tudjuk bizonyítani. Önnek a javulás érdekében egy vagy két gyakorlatot kell rendszeresen végeznie és időszakosan kontrollra járni. Ezzel a módszerrel megelőzhető a gerincsérv és kialakult sérv esetén elkerülhető a műtét.

 

Szegmentális stabilizáló tréning

Tartós nyak vagy derékfájdalom következtében egyes izmok túlzottan aktívvá válnak, feszesek lesznek, míg mások alulműködést mutatnak és elgyengülnek. Általában a felületes, nagy tömegű izmok azok amik feszessé válnak és a mély izmaink aktivitása csökken. Miután a fájdalom megszűnik, sajnos a mélyben fekvő izmok inaktívak maradnak. Ezek a kis rövid izmok felelősek a szegmentális stabilitásért, azért, hogy a gerincünknek egy jó funkciót biztosító harmonikus íve legyen. A gyengeség miatt kialakult instabilitás miatt a rendszer túlterhelődik, a felületes izmok túlműködnek, feszesek lesznek, próbálnak stabilizálni, de mivel elhelyezkedésük és funkciójuk erre nem alkalmas, ezért újra fájdalom alakul ki. A stabilitás megteremtésére és a mély izmok megerősítésére alkalmas a szegmentális stabilizáló tréning. Ezzel a módszerrel növelni tudjuk a mély izmok reakcióidejét és izomerejét. Nem hasonlítható össze egy klasszikus erősítéssel. A gyakorlatok a koncentráció miatt gyakran fejben fárasztóbbak mint fizikálisan. Hatékonysága kifogásolhatatlan.

 

Idegmobilizáció

Az ideg nem felejt. Biztosan ütötte már be a könyökét. Egy pillanat az egész, de van, hogy a zsibbadás még legalább 2 percig érezhető marad. Képzelje el milyen traumán megy keresztül egy ideg, ha egy sérv vagy egy feszes izom miatt kerül nyomás alá. Néhány hétig fenn álló idegnyomás miatt kialakult zsibbadás akár fél évig fennállhat. Általában a fájdalom és a funkció előbb helyre áll mint a zsibbadás. Az ideg nagyon érzékenyen reagál a kompresszióra, romlik a keringése ezáltal a tápanyagellátása és kompresszió megszűnése után csak lassan képes regenerálódni. Az idegmobilizációval a folyamat felgyorsítható azáltal, hogy a nyomás alatt lévő ideget a kompresszió helyéhez képest dinamikusan elmozdítjuk. Az ideg hamarabb meggyógyul, Ön pedig gyorsabban megszabadul a kellemetlen tünetektől.

 

Terrier féle lágyrész és ízületi mobilizáció

Ezzel a mobilizációs technikával teljesen fájdalommentesen lehet az ízületben kialakult mozgásterjedelem beszűkülést megszüntetni. Ön teljesen passzív marad és ebben a relaxált állapotban finom mozgatással és masszázs fogásokkal lazítjuk a kötött ízületeket és izmokat.

 

Masszázs

A masszázs a páciens problémájának megfelelően egyénre szabva történik a  svédmasszázs fogásai és fascia lazító technikák kombinációival. A masszázst gyógytornával kombinálva jobb eredmény érhető el. Gyakran triggerpontok alakulnak ki egy sérült, vagy túlterhelt izomban. A hibásan működő szövet, tőle távolabb okoz kisugárzó panaszokat. Az érzet lehet fájdalom vagy zsibbadás. A triggerpont oldása után a kisugárzó tünetek megszűnnek.

 

©2020 by Berczi Miklós Rehab. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now